Tot ce trebuie să știți despre tipurile de sânge

Tot ce trebuie să știți despre tipurile de sânge

Cantitatea precisă de sânge din corpul unei persoane va depinde de dimensiunea lor. În plus, compoziția sângelui variază între indivizi. Această diferență de structură este ceea ce face tipul de sânge al unei persoane.

tipul de sânge al unei persoane depinde de genele pe care le-au moștenit de la părinții lor.

ABO este cel mai cunoscut sistem pentru gruparea sângelui Tipuri, deși există și alte metode. Există patru categorii majore în cadrul grupului ABO: A, B, O și AB. În cadrul acestor grupuri, există alte opt tipuri de sânge.

la fiecare 2 secunde, o persoană din Statele Unite are nevoie de sânge. Când o persoană are nevoie de o transfuzie, medicii trebuie să le ofere tipul potrivit. Tipul de sânge greșit poate declanșa o reacție adversă care ar putea pune viața în pericol.

Cum funcționează sângele și ce probleme pot apărea?

Ce face un tip de sânge?

Principalele componente ale sângelui sunt: ​​

 • globule roșii, care poartă oxigen în jurul corpului
 • Celule albe din sânge, care joacă un rol crucial în imunitatea Sistem
 • plasmă, care este un lichid gălbui care conține proteine ​​și săruri
 • trombocite, care permit coagularea

Grupul sanguin va depinde de care Antigenele sunt pe suprafața globulelor roșii.

Antigenii sunt molecule. Pot fi fie proteine, fie zaharuri. Tipurile și caracteristicile antigenelor pot varia între indivizi, din cauza unor mici diferențe genetice.

Antigenii din sânge au diverse funcții, inclusiv:

 • Transportul altor molecule în și în afara și în afara a celulei
 • Menținerea structurii globulelor roșii
 • Detectarea celulelor nedorite care ar putea provoca boală

oamenii de știință folosesc două tipuri de antigene pentru a clasifica clasificarea Tipuri de sânge:

 • ABO Antigens
 • antigeni RH

Antigenii și anticorpii joacă un rol în mecanismul de apărare al sistemului imunitar.

celulele albe din sânge produc anticorpi. Acești anticorpi vor viza un antigen dacă consideră că este un obiect străin.

Acesta este motivul pentru care este esențial să se potrivească tipurilor de sânge atunci când o persoană are nevoie de o transfuzie.

în conformitate cu American Red Red American Încrucișat, dacă o persoană primește celule roșii din sânge cu antigene care nu sunt deja prezente în sistemul său, corpul lor va respinge și va ataca noile globule roșii.

Acest lucru poate provoca o reacție severă și, eventual, care poate pune viața în pericol .

Cât de mult sânge este în corpul uman?

ABO și cele mai frecvente tipuri de sânge

Sistemul grupului sanguin ABO clasifică tipurile de sânge în funcție de diferitele diferite Tipuri de antigene în globulele roșii și anticorpii din plasmă.

folosesc sistemul ABO alături de starea antigenului RHD pentru a determina ce tip sau tipuri de sânge se vor potrivi pentru o transfuzie de celule roșii sigure.

Există patru grupuri prostaline in farmacie ABO:

Grupul A: Suprafața globulelor roșii conține un antigen, iar plasma are anticorp anti-B. Anticorpul anti-B ar ataca celulele sanguine care conțin antigen B.

Grupul B: Suprafața globulelor roșii conține antigen B, iar plasma are anticorp anti-A. Anticorpul anti-A ar ataca celulele sanguine care conțin un antigen.

Grupul AB: Celulele roșii din sânge au atât antigene A și B, dar plasma nu conține anticorpi anti-A sau anti-B. Persoanele cu tip AB pot primi orice tip de sânge ABO.

Grupul O: Plasma conține atât anticorpi anti-A, cât și anti-B, dar suprafața globulelor roșii nu conține antigene A sau B . Deoarece acești antigeni nu sunt prezenți, o persoană cu orice tip de sânge ABO poate primi acest tip de sânge.

factorul rhesus

Unele celule roșii au factor RH, cunoscut și sub numele de RHD Antigen. Gruparea rhesus adaugă o altă dimensiune.

Dacă celulele roșii din sânge conțin antigenul RHD, acestea sunt RHD pozitive. Dacă nu o fac, sunt negative RHD.

Înțelegerea ABO și Rhesus

Medicii trebuie să țină cont atât de ABO, cât și de RH atunci când iau în considerare tipurile de sânge. Aceasta înseamnă că există opt tipuri de sânge principale în sistemul grupului sanguin ABO/RH. Unele sunt mai frecvente decât alții.

Conform Asociației Americane a Băncilor de Sânge, distribuția tipurilor de sânge în S.U.> ABO Sânge Tip

Procentul persoanelor a-pozitiv (a+) 30% a-negativ (a-) 6% b-pozitiv (b+) 9% b-negativ (b-) 2% ab-pozitiv ( Ab+) 4% ab-negativ (ab-) 1% O-pozitiv (o+) 39% o-negativ (o-) 9%

Aproximativ 82% dintre persoanele din S.U.A. au sânge pozitiv RH. Cel mai rar tip de grup sanguin este AB negativ.

Acestea sunt principalele tipuri. În cele opt grupuri principale, există și multe tipuri de sânge mai puțin cunoscute și mai puțin comune.

donator universal și destinatar universal

o sânge negativ nu conține antigene A, B sau RHD. Aproape oricine are orice tip de sânge poate primi aceste globule roșii. O persoană cu sânge negativ în grupul O negativ este un donator universal.

 • O persoană cu sânge negativ poate dona aproape oricui.
 • O persoană cu sânge negativ poate fi de sânge Rh Donați unei persoane cu sânge Rh-negativ sau Rh-pozitiv.
 • O persoană cu sânge pozitiv RH nu poate decât să doneze cuiva cu sânge Rh-pozitiv.

Drept urmare, există o cerere mare de sânge negativ, Chiar dacă mai puțin de 10% din populația Statelor Unite are acest tip.

Regulile pentru plasmă sunt opusul celor pentru RH. Un donator de plasmă universală va avea sânge ab.

riscuri și compatibilitate

înainte ca o persoană să primească sânge donat, medicii vor verifica dacă acest sânge este compatibil. Oferind cuiva un tip de sânge greșit poate duce la reacții și complicații care pot pune viața în pericol.

Dacă cineva cu antigen din grupa B primește celule roșii din sânge de la cineva cu antigen din grupa A, corpul lor va lansa un răspuns imun și va respinge transfuzia. Anticorpul anti-A din plasma destinatarului va ataca și va distruge celulele roșii ale unui donator de antigen.

Când plasma receptorului atacă și distruge celulele donatoare, sângele se poate aglomera sau se aglutina. Acest lucru poate duce la cheaguri de sânge, care pot împiedica vasele de sânge. Dacă se rup, hemoglobina poate scurge, iar acest lucru poate fi toxic.

Alte efecte adverse posibile includ reacții alergice și anafilaxie. În unele cazuri, organismul poate face față, dar altele pot pune viața în pericol.

Unele reacții apar simultan, în timp ce altele pot dura până la 28 de zile pentru a apărea.

În plus, sângele poate conține uneori anticorpi neașteptați, viruși sau paraziți. Este posibil ca donatorul să nu aibă simptome, dar pot afecta sănătatea unui destinatar.

Medicii și alți specialiști efectuează teste și screening strict înainte ca o persoană să poată primi sânge donat, plasmă sau alte produse din sânge.

Aflați mai multe despre beneficiile și riscurile donării de sânge și despre Efecte secundare și riscul de a dona plasmă.

tipuri de sânge în sarcină

Dacă doi părinți au tipuri de sânge diferite, mama nu va avea neapărat același tip de sânge sau factor RH ca și copilul .

Dacă mama are sânge rh-negativ, iar copilul are RH-pozitiv, acest lucru poate reprezenta un risc în timpul sarcinii și nașterii.

Un număr mic de globule roșii din sânge din sânge din Circulația fătului poate traversa placenta și poate intra în fluxul de sânge al mamei. Anticorpul anti-RHD se poate dezvolta apoi în plasma mamei, într-un proces cunoscut sub numele de sensibilizare.

O problemă poate apărea dacă acest anticorp detectează apoi un antigen „străin” în celulele sanguine ale fătului. Anticorpii pot începe să atace globulele roșii ale fătului ca mecanism de apărare.

În unele cazuri, poate rezulta o icter severă și, eventual, leziuni cerebrale.

O injecție de anti- Globulina imunitară RHD poate ajuta la prevenirea mamei să producă acest anticorp și să reducă impactul unui eveniment de sensibilizare asupra fătului.

Dacă o femeie are sânge negativ, un medic poate administra imunoglobulina anti-D la 28 de săptămâni și 34 de săptămâni ca măsură preventivă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Testarea sângelui în timpul sarcinii poate prezice riscuri posibile verificând dacă tipul de sânge al fătului este compatibil cu mama.

pentru a descoperi mai multe informații și resurse bazate pe dovezi pentru donarea de sânge, vizitați Hub -ul nostru dedicat.

Testarea pentru tipul de sânge

Un test de sânge poate determina tipul de sânge al unui individ.

Pentru a testa sângele, un furnizor de servicii medicale va lua un mic mic Proba, de obicei din brațul persoanei.

Într -un laborator, un tehnician amestecă sângele individului cu trei substanțe diferite pentru a vedea cum reacționează. Fiecare substanță va conține anticorpi, anticorpi B sau factor RH.

Anticorpii vor provoca o reacție diferită în fiecare caz. Dacă sângele este incompatibil, acesta se va aglomera. Observarea acestor reacții va permite tehnicianului să identifice tipul de sânge al unei persoane.

Înainte ca o persoană să poată primi sânge donat, tehnicianul va testa reacția amestecând un eșantion din sângele donatorului cu cel al destinatarului.

Tehnicienii de specialitate testează cu atenție toate produsele din sânge și sânge înainte de utilizare.

Takeaway

Sistemul ABO este cel mai cunoscut mod de clasificare a tipurilor de sânge. În acest sistem, există opt tipuri principale. O pozitivă este cea mai frecventă, iar AB negativ este cel mai rar.

Dacă o persoană are nevoie de o transfuzie de sânge, tipul său de sânge trebuie să fie compatibil cu cel al donatorului pentru a evita complicațiile.

Donațiile de sânge salvează vieți în fiecare zi, dar primirea tipului greșit de sânge poate duce la consecințe care pot pune viața în pericol.

Citiți articolul în spaniolă.

 • Sânge/hematologie
 • Transplanturi/donații de organe

Știri medicale astăzi au orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .